Rozgrywki Rabbit Doubt
RABBIT DOUBT

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2020-09-06 15:11:00

Daffodil
Administrator
Liczba postów: 614
Windows 7Firefox 80.0

Rozgrywka

Wśród was są:
- bezrolni,
- Desperatka
- Szaman
- Wiedźma
- Wróżbita
- zwyczajny wilk,
- Truciciel
- Wilk Alfa
- Szeryf

Lista graczy:
- Crier
- Zensum
- Chiyo
- Szuja
- kieliszek
- Denuil
- Echallin
- Yassamet
- Draguś
- Sezowaty
- Ryuk
- ZwiastunSmierci

Standardowo rozpoczynacie od wyborów na Szeryfa. Aby wybrać Szeryfa, macie czas do 20:00 07.09.

Role zostały rozlosowane i wysłane. Jeżeli nie dostałeś żadnej wiadomości, oznacza to, że jesteś bezrolny. Proszę wobec tego "rolnych" o potwierdzenie otrzymania wiadomości.

Życzę powodzenia obu stronom; zaczynamy!

#2 2020-09-06 15:18:19

Ryuk
Użytkownik
Liczba postów: 123
WindowsChrome 85.0.4183.83

Odp: Rozgrywka

Witam wszystkich.
Z góry uprzedzam, że w tym tygodniu pracuję w nocy, co oznacza, że od około 20-6 jestem w pracy (później będę spał). Będę wbijał około południa (przynajmniej się postaram). Dziś prace zaczynam o 18, więc żeby nie ryzykować od razy oddam głos na szeryfa.

Zagłosuję na Yass. Najbardziej kojarzę tę osobę, z tego co wiem, jest ogarniętym graczem. Zenkowi nie ufam ;D Może się ogarnął, ale nie ryzykuję. Innych nie kojarzę jakoś bardziej , a sam uważam siebie za zbyt mało doświadczonego gracza.

Powodzenia życzę wszystkim.

Zaczynamy grę

#3 2020-09-06 15:19:48

Daffodil
Administrator
Liczba postów: 614
Windows 7Firefox 80.0

Wilki muszą rozdysponować swoje role do końca głosowania na Szeryfa. W przeciwnym razie role, które nie zostaną przypisane, przepadają.

#4 2020-09-06 15:21:44

Crier
Użytkownik
Liczba postów: 276

Witam.
Zaczynając rozgrywkę zapytam - czy powielamy pomysł na działanie Wiedźmy z poprzedniej rozgrywki, żeby znowu nie tracić czasu na rozmyślenia o tym?
Tak/nie?

Co do głosu - Shuj.

#5 2020-09-06 15:23:19

ZwiastunSmierci
Użytkownik
Liczba postów: 69
WindowsOpera 70.0.3728.154

Ja się przywitam, oraz uprzedzam, że raczej mało będę pisała. Ale spokojnie, będę wszystko czytała. Dawno tego nie robiłam, i wolałabym pozostać na razie na uboczu.
Oraz wstrzymam się na razie z głosem na szeryfa, według mnie za wcześnie. Zobaczę jak inni głosują i zobaczę co ludzie napiszą o sobie samych.

#6 2020-09-06 15:23:54

Ryuk
Użytkownik

Crier napisał/a:

Zaczynając rozgrywkę zapytam - czy powielamy pomysł na działanie Wiedźmy z poprzedniej rozgrywki, żeby znowu nie tracić czasu na rozmyślenia o tym?
Tak/nie?

Jestem za wdrożeniem tego pomysłu.

#7 2020-09-06 15:25:15

ZwiastunSmierci
Użytkownik

Jaki to pomysł na wiedźmę? Szczerze mam pierwszy raz do czynienia z tą rolą i byłoby super gdyby ktoś wyjaśnił to w skrócie.

#8 2020-09-06 15:27:36

Ryuk
Użytkownik

Chodzi o pomysł wspólnego decydowania o tym, komu Wiedźma przekaże trujący eliksir.

Wiadomość dodana po 02 min 53 s:

Crier napisał/a:

Witam.
Tak/nie?

Co do głosu - Shuj.

Można wiedzieć dlaczego głos na Shuja?

#9 2020-09-06 15:31:22

Crier
Użytkownik

Shuj w poprzedniej grze napisał/a:

Masz rację. Tylko jeśli w grze nie będzie wiedźmy, która w nieoczywistych sytuacjach będzie mogła mówić o tym, kto eliksir dostał, a kto nie, wilk zdobyty (ukradziony przy mordzie) eliksir może użyć przy aprobacie stada, które potem będzie myślało, że otrzymał go od wiedźmy, a nie ukradł od martwej osóbki.

I teraz uwaga, bo przypadkiem wielka myśl mi do głowy przyszła. Pomysł ten chyba skądś podświadomie ukradłem, choć już nie pamiętam skąd. Ale jest genialny w swojej prostocie. Myk jest taki, że zrobimy teraz, jako stado, oficjalną listę, komu każda osoba ma dać eliksir, jeśli jest wiedźmą. I to w ten sposób, że każdy otrzyma unikalną osobę, której ma ten eliksir przekazać. Przykładowo (w kolejności wg listy Daffa):
1. Yass - Crier
2. Crier - Szuja
3. Szuja - Chiyo
4. Chiyo - Zensum
...iii tak dalej. Czyli: jeśli pierwsza osoba jest wiedźmą, to daje eliksir tej drugiej osobie.
Dzięki temu osoba, która eliksir dostanie, pozna tożsamość wiedźmy i będzie mogła dzięki temu oczyścić w swoim dedukowaniu jednego z królików, bo będzie zwyczajnie wiedziała kto jest wiedźmą i z kim może na 100% (między słowami) współpracować w kwestii tego, kto ma np. zostać otruty.
I możecie tu pomyśleć "uuu, ale co, jeśli wilk się w ten sposób dowie, kto jest wiedźmą". Otóż nic! Po pierwsze, wilk nie może sobie w tej sytuacji pozwolić na mord na wiedźmie, bo wtedy stado będzie mogło go od razu zlinczować (tylko 1/8 szansy, że wilk normalnie trafiłby w mordzie na wiedźmę, można podążać na spokojnie z tym ryzykiem, ewentualnie w razie potrzeby zrobić podwójny lincz). I tak samo, jeśli wilk postanowi mordu nie dokonywać, nawet jego rola "truciciela" zostanie w ten sposób zniwelowana, bo wiedźma BĘDZIE MIAŁA INFORMACJĘ, że jej rola została zablokowana. Tak samo małe szanse, że stałoby się to zupełnie przypadkiem, więc wilk będzie raczej chciał unikać blokowania roli wiedźmy.
Chyba nie ma w tym wszystkim jakiegoś większego błędu logicznego, ale przydałaby się jeszcze jakaś aprobata od kogoś, kto nie jest mną - co sądzicie? Raczej szybko warto się w tej kwestii namyślić i przygotować oficjalną listę dla wiedźmy.

Chyba dobre słowa zacytowałam, jak nie, to proszę o poprawe.

Wiadomość dodana po 02 min 32 s:

Ryuk napisał/a:

Można wiedzieć dlaczego głos na Shuja?

W poprzedniej rozgrywce przejął trochę nieświadomie rolę lidera i uważam, że sobie poradzi, a na pewno będzie nowe tropy i przemyślenia wprowadzał.

I skoro o tym mowa, to rozumiem, dlaczego Zwiastun nie chce głosować, ale trochę miałam zgrzyt ze słowami "zobaczę, jak inni zagłosują". Luźne spostrzeżenie tho.

#10 2020-09-06 15:34:08

Chiyo
Użytkownik
Liczba postów: 100

Na start zrobię sobie małe podsumowanko, mamy 12 graczy i 7 ról, czyli zostaje 5 bezrolnych królików. To tak tylko dla mnie, bo jestem dzbanem i gubię się w liczbach.
-
Tak, jestem za wprowadzeniem pomysłu na wiedźmę z poprzedniej rozgrywki. W końcu może nadarzyć się okazja, by go sprawdzić, bo jest dość spora ilość graczy.
-
Głos na szeryfa oddam na Chiyo, bo w sumie chyba nigdy, wliczając w to jeszcze stare RD, nie byłam szeryfem (a nawet jeśli byłam, to i tak nie pamiętam lol), więc w sumie mogłoby być śmiesznie, bo jestem dzbanem.

#11 2020-09-06 15:38:20

Ryuk
Użytkownik

Crier napisał/a:

I skoro o tym mowa, to rozumiem, dlaczego Zwiastun nie chce głosować, ale trochę miałam zgrzyt ze słowami "zobaczę, jak inni zagłosują". Luźne spostrzeżenie tho.

Sugerujesz, iż czeka za uzgodnieniem taktyki z innymi wilkami? Nie wiem jak gra w sumie, ale chyba za wcześnie na ujawnianie swej winy. [sred])

#12 2020-09-06 15:40:16

Crier
Użytkownik

Chiyo napisał/a:

Głos na szeryfa oddam na Chiyo, bo w sumie chyba nigdy, wliczając w to jeszcze stare RD, nie byłam szeryfem (a nawet jeśli byłam, to i tak nie pamiętam lol), więc w sumie mogłoby być śmiesznie, bo jestem dzbanem.

Nie mamy imo miejsca za wiele na śmieszne ruchy, bo Wilki mają i tak całkiem dobry zestawik ról. :v

#13 2020-09-06 15:40:52

Ryuk
Użytkownik

Chiyo napisał/a:

Na start zrobię sobie małe podsumowanko, mamy 12 graczy i 7 ról, czyli zostaje 5 bezrolnych królików. To tak tylko dla mnie, bo jestem dzbanem i gubię się w liczbach.
-
Tak, jestem za wprowadzeniem pomysłu na wiedźmę z poprzedniej rozgrywki. W końcu może nadarzyć się okazja, by go sprawdzić, bo jest dość spora ilość graczy.
-

Wszystko rozumiem, ale to ciągłe utwierdzanie nas o swoim (Tj. Twoim)  niezorganizowaniu daje do myślenia. [sred])

#14 2020-09-06 15:43:19

Crier
Użytkownik

Ryuk napisał/a:

Sugerujesz, iż czeka za uzgodnieniem taktyki z innymi wilkami? Nie wiem jak gra w sumie, ale chyba za wcześnie na ujawnianie swej winy. [sred])

Albo żeby się dostosować i nie odstawać. Wiem, że jest wcześnie, dlatego to luźne spostrzeżenie. Nie zaszkodzi, by było upublicznione, może się kiedyś przyda.

#15 2020-09-06 15:46:44

ZwiastunSmierci
Użytkownik

Och, od razu zostałam wytypowana. Mam wrażenie, że byłoby to bardzo nierozsądne dawać mi rolę wilka, szczególnie, że nie grałam od x lat w RD. Dlatego zostałam bezstronna. Po prostu wolałabym na razie obserwować i znów wdrążyć się w to wszystko, na spokojnie.

#16 2020-09-06 15:50:48

Crier
Użytkownik

Rozumiem, ale...
Rolę są rozlosowane, więc to nie ma znaczenia. W poprzedniej wilka dostał całkowicie nowy gracz.

#17 2020-09-06 17:16:43

Szuja
Użytkownik
Liczba postów: 111
WindowsOpera 68.0.3618.206

Suwressssss.

Crier napisał/a:

Yepyep, koniecznie. Wtedy w sumie i tak ostatecznie nie miał się jak ten pomysł obronić przy tych niewielu graczach, którzy pozostali i jednym wilczku, a tutaj już od początku gramy w znacznie większych liczbach (i mam nadzieję, że nikt nie odpadnie przedwcześnie). Mogę potem wraz z listą objaśnić to jeszcze raz i zwięźlej wszystkim, którzy nie brali udziału w poprzedniej rozgrywce, żeby nie było wątpliwości, że wiedźma wie, o co chodzi. XD

Crier napisał/a:

Co do głosu - Shuj.

Czyli Twoja chęć szeryfowania poprzednio była w 100% wilczą zagrywką? Nie chcesz się faktycznie sprawdzić jako szeryf będąc króliczkiem? Czy może właśnie uznałaś, że skoro poprzednim razem jako wilk głosowałaś na siebie na szeryfa, to teraz zmienisz taktykę, żeby nie było to aż tak oczywiste? :>

ZwiastunSmierci napisał/a:

Ja się przywitam, oraz uprzedzam, że raczej mało będę pisała. Ale spokojnie, będę wszystko czytała. Dawno tego nie robiłam, i wolałabym pozostać na razie na uboczu.

Pozostawanie na uboczu i pisanie mało to raczej niezbyt dobra taktyka, chyba że faktycznie masz coś do ukrycia i boisz się, że w jakiś sposób się wkopiesz dużo pisząc. Nie musisz być "dobra" w RD, żeby móc się wypowiadać - często właśnie te świeże spojrzenia z zewnątrz wnoszą zresztą najwięcej. Zresztą, nie ma nic gorszego od takich przemykających cichych osóbek, bo to zazwyczaj i tak jest loteria z tym czy wilczą czy nie.

Ryuk napisał/a:

Chodzi o pomysł wspólnego decydowania o tym, komu Wiedźma przekaże trujący eliksir.

Nie do końca, to był jeden z pomysłów, ale stanęło na ogólnej zapętlonej liście na zasadzie - jeśli X jest wiedźmą, to przekaże eliksir Y, jeśli Y to przekaże Z, itd.

Crier napisał/a:

W poprzedniej rozgrywce przejął trochę nieświadomie rolę lidera i uważam, że sobie poradzi, a na pewno będzie nowe tropy i przemyślenia wprowadzał.

Niiiiby racja, no i nie powiem, ostatecznie się w sumie w takim przewodzeniu odnalazłem, chociaż byłbym troszkę niesłowny, biorąc pod uwagę, że stwierdziłem wtedy, że będę potrzebował pewnie kilku-rozgrywkowego bufora, żeby móc się znów do szeryfowania wyrywać. I dochodzi jeszcze teraz taki mały problem, że podjąłem się pracki dorywczej i od poniedziałku do piątku będę w stanie się pojawiać na jakieś dłuższe posty dopiero wieczorami (koło 18 pewnie i później). Tho praca sama w sobie luźna, więc coś krótkiego w ciągu dnia też będę w stanie raczej napisać, ale i tak.
__
I tak już przy szeryfowych rozważaniach zostając, nadal jestem przeciwny nudnemu głosowaniu na Yass (szczególnie z jej aktywnością poprzednio), ale i sądzę, że warto by jakoś sensownie tą rolę rozdysponować. Tak więcccc... Zensum, jak będzie z twoją aktywnością w tej gierce? Nie chciałbyś się sprawdzić w byciu szeryfem? Jestem w stanie Ci zaufać po poprzedniej rozgrywce, ale jak nie chcesz, to mogę i ja w końcu. ¯\_(ツ)_/¯

Chiyo napisał/a:

Czy to ukłon w stronę wilczej taktyki Crier z poprzedniej gierki? XD Wybacz Chiyo, ale po tym co się tam podziało nie jestem Ci w stanie aż tak teraz zaufać, tym bardziej, że sama twierdzisz, że to bardziej dla śmieszków niż faktycznego sprawdzenia się, więc nie przeforsuję głosowania na Ciebie tak jak na Crier ostatnio.

Crier napisał/a:

Albo żeby się dostosować i nie odstawać. Wiem, że jest wcześnie, dlatego to luźne spostrzeżenie. Nie zaszkodzi, by było upublicznione, może się kiedyś przyda.

I bardzo dobrze, że się Crier przyczepiasz. ZwiastunSmierci od razu dziwnie w defensywę przeszła, chooociaż fakt, że nawet pod tym naciskiem nadal nie oddała głosu na szeryfa chyba świadczy dla niej lekko na plus.

#18 2020-09-06 17:39:00

Ryuk
Użytkownik

Szuja napisał/a:
Ryuk napisał/a:

Nie do końca, to był jeden z pomysłów, ale stanęło na ogólnej zapętlonej liście na zasadzie - jeśli X jest wiedźmą, to przekaże eliksir Y, jeśli Y to przekaże Z, itd.

A no tak, w porządku. Zajrzałem do poprzedniej rozgrywki. Pomysł jest ok, jeśli tylko wiedźma będzie współpracowała, co wiążę się z koniecznością przynależności jej do aktywnych graczy. A tak z ciekawości: skąd taki pomysł na wykorzystanie roli?No i czy...  Robiliście to wcześniej z inną rolą?

Szuja napisał/a:
Crier napisał/a:

I bardzo dobrze, że się Crier przyczepiasz. ZwiastunSmierci od razu dziwnie w defensywę przeszła, chooociaż fakt, że nawet pod tym naciskiem nadal nie oddała głosu na szeryfa chyba świadczy dla niej lekko na plus.

Generalnie postawa "defensywna" nie musi oznaczać jej winy, pamiętajmy o tym. Zawsze jest opcja, że otrzymał/a fajną rolę, której nie chce zdradzić i będzie grać uważnie. Także ZwiastunSmierci nie koniecznie jesteś od razu wytypowana. Głowa do góry.
     Ja zaraz zwijam do pracy. Mam nadzieję, że reszta graczy pojawi się dziś.

#19 2020-09-06 19:55:56

Crier
Użytkownik

Szuj napisał/a:

Czyli Twoja chęć szeryfowania poprzednio była w 100% wilczą zagrywką? Nie chcesz się faktycznie sprawdzić jako szeryf będąc króliczkiem? Czy może właśnie uznałaś, że skoro poprzednim razem jako wilk głosowałaś na siebie na szeryfa, to teraz zmienisz taktykę, żeby nie było to aż tak oczywiste? :>

Nie. Moja chęć sprawdzenia się była czysto neutralna. Moje zaangażowanie było szczere, ale brak  charyzmy i niejako przebicia przez ciebie był bezrolny. Nawet jako wilk wiedziałam, że Szeryf nie jest dla mnie.

Szuj napisał/a:

I tak już przy szeryfowych rozważaniach zostając, nadal jestem przeciwny nudnemu głosowaniu na Yass (szczególnie z jej aktywnością poprzednio), ale i sądzę, że warto by jakoś sensownie tą rolę rozdysponować.

Rozważasz jedynie Zenka?

Ryuk napisał/a:

A tak z ciekawości: skąd taki pomysł na wykorzystanie roli?No i czy...  Robiliście to wcześniej z inną rolą?

Z przymusu niejako - to była nowa rola, a przynajmniej jej moce. Trzeba było się nad nią zastanowić, bo łatwo można było dać eliksir wilkowi i tym samym dać im kolejną broń, której mogli użyć, gdy już prawie wygrali. I nie, chyba nie robiliśmy. :v

Ryuk napisał/a:

Generalnie postawa "defensywna" nie musi oznaczać jej winy, pamiętajmy o tym. Zawsze jest opcja, że otrzymał/a fajną rolę, której nie chce zdradzić i będzie grać uważnie.

Dlaczego jej tak bronisz?

#20 2020-09-07 00:10:24

Szuja
Użytkownik
Liczba postów: 111
WindowsOpera 68.0.3618.206

Ryuk napisał/a:

Zajrzałem do poprzedniej rozgrywki. Pomysł jest ok, jeśli tylko wiedźma będzie współpracowała, co wiążę się z koniecznością przynależności jej do aktywnych graczy. A tak z ciekawości: skąd taki pomysł na wykorzystanie roli?No i czy...  Robiliście to wcześniej z inną rolą?

Ogólnie rola wiedźmy nieco psuje króliczkom życie, jako że wiedźma każdej nocy eliksir MUSI dawać. I może go dostać wilk, może go dostać króliczek z rządzą mordu i niezbyt trafną dedukcją, może też zostać zamordowana sama wiedźma i oddać darmowy eliksir wilczkom. A stosowanie się do tej taktyki daje królikom trochę plusów w tej niezbyt ciekawej sytuacji - bo o ile szansa na ofiarowanie eliksiru wilkowi jest zawsze taka sama, niezależnie czy z tą listą czy bez niej, tak jeden z królików będzie mógł kogoś od razu oczyścić, a i sama wiedźma paradoksalnie będzie bezpieczniejsza zarówno od mordu, jak i od otrucia. Szerzej pisałem o tym w poprzedniej rozgrywce:

ja sam napisał/a:

Dzięki temu osoba, która eliksir dostanie, pozna tożsamość wiedźmy i będzie mogła dzięki temu oczyścić w swoim dedukowaniu jednego z królików, bo będzie zwyczajnie wiedziała kto jest wiedźmą i z kim może na 100% (między słowami) współpracować w kwestii tego, kto ma np. zostać otruty.
I możecie tu pomyśleć "uuu, ale co, jeśli wilk się w ten sposób dowie, kto jest wiedźmą". Otóż nic! Po pierwsze, wilk nie może sobie w tej sytuacji pozwolić na mord na wiedźmie, bo wtedy stado będzie mogło go od razu zlinczować (tylko 1/8 szansy, że wilk normalnie trafiłby w mordzie na wiedźmę, można podążać na spokojnie z tym ryzykiem, ewentualnie w razie potrzeby zrobić podwójny lincz). I tak samo, jeśli wilk postanowi mordu nie dokonywać, nawet jego rola "truciciela" zostanie w ten sposób zniwelowana, bo wiedźma BĘDZIE MIAŁA INFORMACJĘ, że jej rola została zablokowana. Tak samo małe szanse, że stałoby się to zupełnie przypadkiem, więc wilk będzie raczej chciał unikać blokowania roli wiedźmy.

ja sam napisał/a:

1. Tylko wiedźma i obdarowany eliksirem wiedzą, kto eliksir ma, nie wie zaś tego stado i nie wie tego WILK. Zakładając, że eliksira nie dostanie wilk, nie wiąże się to dla wiedźmy z żadnym zagrożeniem - a jest takie same prawdopodobieństwo, że wilk dostanie eliksir nawet, jeśli listy nie będzie.
2. Dzięki skorzystaniu z tej taktyki, wiedźma będzie mogła uniewinnić się w oczach potencjalnego króliczka, zyskując sojusznika na pozostałą część gry.
3. Zgodnie z logiką, którą opisałem w poprzednim poście, paradoksalnie zastosowanie tej listy znacząco zwiększa bezpieczeństwo wiedźmy od wilczka.

___

Ryuk napisał/a:

Generalnie postawa "defensywna" nie musi oznaczać jej winy, pamiętajmy o tym. Zawsze jest opcja, że otrzymał/a fajną rolę, której nie chce zdradzić i będzie grać uważnie.

Czy to już wnioski typu "albo jest wilczkiem, albo ma jakąś fajną rolę"? Bo tbh nie rozumiem, dlaczego nie mogłaby być bezrolniaczkiem, zakładając, że jest niewinna. No i...

Crier napisał/a:

Otóż to. Może dałbyś się jej samej w tym temacie wypowiedzieć? :>

Crier napisał/a:

Nie. Moja chęć sprawdzenia się była czysto neutralna. Moje zaangażowanie było szczere, ale brak  charyzmy i niejako przebicia przez ciebie był bezrolny. Nawet jako wilk wiedziałam, że Szeryf nie jest dla mnie.

Aighttt, understandable.

Crier napisał/a:

Rozważasz jedynie Zenka?

Prawdę mówiąc to właściwie tak, o ile by chciał (i byłby w stanie zapewnić jakąś sensowną aktywność, bo obecny stan rzeczy raczej nie zachęca). Jestem za tym, żeby faktycznie dawać się sprawdzać nowym osobom, ale to raczej przy założeniu, że byłaby to sensowna kadencja szeryfa. Sezowaty o ile dobrze pamiętam szeryfował już nieraz, plus jeśli faktycznie chciałby nim teraz być, to sam by się zaoferował i nie potrzebowałby mojego wsparcia. Denuil i Kieliszek nie za bardzo powalili aktywnością w poprzedniej rozgrywce, a Chiyo... welp, sama twierdzi, że to raczej dla śmieszków. No a reszty szczerze nie za bardzo nawet kojarzę, więc nie będę działał w tym względzie w ciemno.

#21 2020-09-07 01:25:52

Echallin
Użytkownik
Liczba postów: 2
WindowsFirefox 80.0

- Denuil buk tak chciał :kappa:

#22 2020-09-07 03:27:31

Ryuk
Użytkownik

Szuja napisał/a:

___

Ryuk napisał/a:

Czy to już wnioski typu "albo jest wilczkiem, albo ma jakąś fajną rolę"? Bo tbh nie rozumiem, dlaczego nie mogłaby być bezrolniaczkiem, zakładając, że jest niewinna. No i...

Crier napisał/a:

Otóż to. Może dałbyś się jej samej w tym temacie wypowiedzieć? :>

Na jej  wypowiedź czekam z niecierpliwością zatem. Generalnie chyba źle mnie zrozumieliście. Chodziło mi o to, że często ostrożna gra była kojarzona z wilczeniem, z tego co pamiętam ( i to króliki gubiło, ku uciesze wilków). Jednakże, to fakt, osoby które mają fajne role (nie są bezrolni) często boją się ryzykować, bo mają więcej do stracenia. Chyba nie zaprzeczycie, że gra jest ciekawsza jeśli posiada się jakąś rolę/moc. Toteż jeśli ZwiastunŚmierci jest niedoświadczonym graczem (a przynajmniej na takiego się kreuję -ale nie znam, nie oceniam) to posiadając fajną rolę bedzie grać ostrożnie. Nie mniej jednak możliwość otrzymania eliksiru śmierci powoduje, że nawet bezrolni mogą coś ugrać, także moje rozumowanie może być niepoprawne. Chociaż jako wilk nie przejęła by już inicjatywy i nie zagłosowała? To wymagałoby silnej woli. Co myślicie?
Zastanawia mnie jednak fakt, że Crier wydaje się być niezadowolona, że jej nagonka na Zwiastun została przerwana. Wygląda to tak jakbyś chciała zwrócić uwagę na gracza, który jako pierwszy się potknął [sred]) Czyżbyś szukała czegoś co zajmie stado na jakiś czas?
No i ta wasza (Shui i Crier) zgodność, przynajmniej do chwili w której piszę post. Ale pewnie mi się wydaje, bo jestem po pracy i myślę już o łóżeczku ;P A może nie wydaje się? ;/  Jednak wygląda to na współpracę. Sam...  nie wiem.

Tak z innej beczki... Wilki nadal mają taktykę tworzenia dwóch obozów w rozgrywce? W sensie niby kłótnia i rywalizacja jako przykrywka do współpracy? Z tego co wiem graliście gdzieś podczas przerwy przez chwilę. [sred]) Pytam z ciekawości, bo nie wiem czy starać się dopasowywać podejrzenia do starych schematów czy jednak może była rewolucja? Jedno jest pewne, wśród faworytów na szeryfa będzie wilk [sred]) (Nie nadinterpretujcie, proszę).

Ostatnio edytowany przez Ryuk (2020-09-07 03:30:13)

#23 2020-09-07 09:20:27

Zensum
Użytkownik
Liczba postów: 145

Hejka, wczoraj miałem sajgon niestety. Postaram się wpadać, ale w tym tygodniu pracuję na popołudnie, więc będę się starał rano odpisywać (bądź po pracy, dziś po 22, od środy włącznie tak po 20-21, jutro na szczęście wolne :>)

Crier napisał/a:

Tak/nie?

Ja tam jestem za

Chiyo napisał/a:

Dla mnie też, dzięki <3 bo też się gubię XD

Crier napisał/a:

Nie mamy imo miejsca za wiele na śmieszne ruchy, bo Wilki mają i tak całkiem dobry zestawik ról. :v

Pod warunkiem, że nie zapomną Daffowi wysłać swoich wyborów. Wtedy będą wszyscy zwykłymi wilczkami

Szuja napisał/a:

+1 byczqu

Szuja napisał/a:

Nie musisz być "dobra" w RD, żeby móc się wypowiadać

Na moim przykładzie widać to idealnie xD

Szuja napisał/a:

Zensum, jak będzie z twoją aktywnością w tej gierce? Nie chciałbyś się sprawdzić w byciu szeryfem? Jestem w stanie Ci zaufać po poprzedniej rozgrywce, ale jak nie chcesz, to mogę i ja w końcu. ¯\_(ツ)_/¯

Generalnie aktywny będę, na pewno nie odwalę takiej maniany jak ostatnio, że mnie nie było w dzień linczu XD
Żadnej dodatkowej pracy w najbliższym czasie nie mam, tylko swoją standardową, znam swoje godziny pracy więc wiem że na luzie mogę grać (zresztą dlatego też się zapisałem)
Dziwnie by mi było, ale w sumie jestem w stanie choćby spróbować udźwignąć miano szeryfa.

Szuja napisał/a:

Zgadza się. Jest to dziwna defensywa. Ale to, że nie oddała głosu nawet po nacisku, jest z jednej strony na plus, ale z drugiej może być taktyką "będę konsekwentna to mnie nie będą podejrzewać"

Szuja napisał/a:

Prawdę mówiąc to właściwie tak, o ile by chciał (i byłby w stanie zapewnić jakąś sensowną aktywność, bo obecny stan rzeczy raczej nie zachęca).

Forgive me, miałem wczoraj dodatkową pracę, a potem niestety sprawy prywatne. Wróciłem do domu przed północą, wyczerpany psychicznie ;v

Szuja napisał/a:

Sezowaty o ile dobrze pamiętam szeryfował już nieraz, plus jeśli faktycznie chciałby nim teraz być, to sam by się zaoferował i nie potrzebowałby mojego wsparcia.

Prawda
-
Generalnie miałem w planach głosować na Szujka z uwagi na poprzednią rozgrywkę. Ale sam napisał, że nie widzi się jeszcze na tym stanowisku.
Trochę mnie podbudowało jego pytanie odnośnie mojej kandydatury i, welp, myślałem też o tym wcześniej, ale zawsze mam w głowie "Nie no, co wy, nie ma szans, tępy jestem".
Ale - co tam, najwyżej będę jednym z najgorszych szeryfów ever xD głosuję więc na Zensum, daję sobie szansę.
-

Ryuk napisał/a:

Tak z innej beczki... Wilki nadal mają taktykę tworzenia dwóch obozów w rozgrywce? W sensie niby kłótnia i rywalizacja jako przykrywka do współpracy? Z tego co wiem graliście gdzieś podczas przerwy przez chwilę. [sred]) Pytam z ciekawości, bo nie wiem czy starać się dopasowywać podejrzenia do starych schematów czy jednak może była rewolucja? Jedno jest pewne, wśród faworytów na szeryfa będzie wilk [sred]) (Nie nadinterpretujcie, proszę).

To tak dodatkowo: wydaje mi się, że nie było ogółem jakiejś ustalonej wilczej taktyki. Ot, zależało od tego kto wilczy, z kim wilczy i jaki mają pomysł na wilczenie. To tak jak rola - zależy jak ktoś gra. Nie ma ustalonej reguły. Po prostu - szukajmy wilczka, kruczków w postach, a przede wszystkim analizujmy to wszystko co napiszą o sobie nawzajem gracze.

#24 2020-09-07 10:53:42

Sezowaty
Użytkownik
Liczba postów: 41

No elo
-
Wczoraj pracowałem, dzisiaj już lżej. No chyba, że zniknę popołudniu, zależy, jaki będzie ruch. Zobaczymy.
-
Ogólnie to Chiyo jak widzę jest naszym nowym Zensumem XD. A Zwiastun, szczerze myślałem, że był(a) facetem. No dobra, przechodząc do konkretów...to za dużo ich raczej nie stwierdzę. Już się całkiem powyjaśnialiście i pocytowaliście.
-
Ryuk wydawał się przed rozgrywką całkiem nią zainteresowany i jego aktywność nie jest czymś dziwnym. No ale trzeba być ostrożnym - sam zwrócił uwagę, że posiadanie roli tworzy grę ciekawszą, więc, tak sobie tylko myślę, czy gdyby był bezrolny to też by był taki aktywny. No a wilk to też w sumie jakaś rola jest.
-

Echallin napisał/a:

- Denuil buk tak chciał :kappa:

Czemu ten Denuil taki schowany. I może się jakoś przywitasz, coś powiesz..? Dziwny, zdupny, dziwnie napisany post.
-

Zwiastun napisał/a:

Po prostu wolałabym na razie obserwować i znów wdrążyć się w to wszystko, na spokojnie.

A tu Cię poprę akurat, bo sam tak raczej robię.
-
Ja też jestem za wprowadzeniem planu na wiedźmę z ostatniej rozgrywki.
-
Co do szeryfa, Yass jak widać ma małą (tzn zerową póki co) aktywność, o czym wspominała nie raz, więc no nie ma sensu robienie z niej szeryfa. Głos na Chiyo to równie słaby pomysł, bo sama co do zostawania szeryfem raczej śmieszkowe podejście. Szuj zarzucił ciekawy pomysł z daniem Zensumowi szansy, co się trochę łączy z dyskusją w ostatniej rozgrywce z dawaniem szansy nowemu graczowi, co też podkreślił tutaj. Głosowałbym ogólnie na Szuja, by oddać dla mnie bezpieczny głos na kogoś dobrego, ale jednak spróbujmy z Zensumem.

#25 2020-09-07 11:24:20

Ryuk
Użytkownik

Sezowaty napisał/a:

Ryuk wydawał się przed rozgrywką całkiem nią zainteresowany i jego aktywność nie jest czymś dziwnym. No ale trzeba być ostrożnym - sam zwrócił uwagę, że posiadanie roli tworzy grę ciekawszą, więc, tak sobie tylko myślę, czy gdyby był bezrolny to też by był taki aktywny. No a wilk to też w sumie jakaś rola jest.

Wchodziłem na to forum od kilku lat czekając na Was [sred]) W charakterze każdej postaci miałem ochotę zagrać -stąd aktywność. No a tak jak pisałem wcześniej obecność Wiedźmy zmniejsza szanse na całkowicie bezrolną grę. Brak aktywności za to powoduje, że szansa na eliksir jest subiektywnie mniejsza dla nieaktywnych = nawet bezrolni mają o co walczyć.

Dzięki też Zensum za opisanie wilczej taktyki albo w sumie jej braku. Zastanawiało mnie czy macie kilka gotowych taktyk czy też właśnie tworzycie nowe na poczekaniu [sred]) Na szczęście nie ma  gotowych szablonów.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB 1.5.7

Darmowe Forum
szlabany parkingowe | noclegi rewal | Części Carraro | To tak chwila gdy popsuł się komputer laptop tablet lub inne urządzenie elektroniczne? Serwis laptopów ursus Przyjdź do nas już dziś pomożemy | Jedyny profesjonalny operator w gminie stryszawa korzystaj z naszych usług telefonu, internetu i komputerów, wspieraj lokalną działalność a nie obcy kapitał