Nie jesteś zalogowany na forum.
O czym gadacie?
nie, ale samo stwierdzenie mnie rozwaliło. Jem mięso ivjest to swiadomy wybór.
ja jestę
nie, nie "hejcę". To nie jest temat na takie prymitywne dyskusje
zwierzęta maja niestety gorzej rozwinieta świadomosc.tak serio to one nie wiedza, że ida na śmierć.
Wiedzą :I Czują nawet głupie zapachy
ale skąd maja wiedzieç, ze np zaraz ktoś im poderżnie gardło?
ja wiem, że czują, widzą itd ale nie o to mi chodziło
Czują strach i zagrożenie i wiedzą, że umrą. Ponadto nie jest wcale prawdą, że są zabijane w "humanitarny sposób i nic nie czują".
a skąd pies, który wybiegnie na drogę ma wiedzieć, że stwarza zagrożenie nie tylko dla siebie, ale i dla ruchu drogowego?
ludzie, co my robimy...
Ale to był temat rzeźni
dyskutujemy.
nie wiem o czym chociaż pytałam ;-;
nie wiem, mi się wydaje, że mimo wszystko u zwierząt nie ma czegoś takiego, jak dobrowolność. U człowieka jest inaczej, gdyż jesteśmy lepiej do tego przystosowani biologicznie.
Nie ma tych wyższych rzeczy. Ale zwierzę, które idzie na śmierć -> mówię tu o rzeźni, wie, że idzie na śmierć
ale kto im o tym powiedział? i jest to jakoś udokumentowane?
Dlaczego zwierzęta czują się w rzeźniach źle, boją się i uciekają?
kto im powiedział? W takich obiektach wszystko ma być szybko. Umierające zwierzę CZUJE, że umiera i boi się, to naturalne. W powietrzu zostaje zapach jego strachu. Ponadto, często zdarza się, że miejsce, gdzie zabito poprzednie zwierzę zostało niedokładnie umyte - i wtedy to już tym bardziej
^bo się spieszo
Hmm... fakt, tego nie brałem pod uwagę... myślałem, że takie miejsca są (a raczej powinny być) nieco czystsze, niż np. to z teledysku Huntera. Ale skoro jest inaczej wg ciebie...
Jest sporo zdjęć i video zrobionych w podobnych miejscach. Można nawet obejrzeć. A nawet jeśli temu nie ufasz, to na logikę; przemysłowo robienie wszystkiego tak, żeby chociaż zwierzęta CZUŁY SIĘ DOBRZE, jest nieopłacalne. I dlatego tego nie ma
https://www.youtube.com/watch?v=Mzr_4H68FsY btw jakby ktoś nie widział
i co, mam przestać jeść mięso? jakoś nie wyobrażam sobie tak szybko się przestawić choć w sumie z drugiej strony nie przeszkadzałoby mi to, aczkolwiek przydałaby się konsultacja z lekarzem
jeśli jedna osoba zmieni się w wegana/wegetariana to nie zmieni sytuacji zwierząt. niestety ale taka prawda.